Desert prajitura Iustina

de Constelatialeu in Prajituri, 18 Ian 2020 | 7637 vizualizari

 

Iustina este verisoara lui Vali si fina noastra, de Craciun am mancat la ea o prajitura ( a dat si la pachet ca asa se face la nasi....:))))))))))))) si uite asa am botezat prajitura asta Iustina, eu am mai umblat pe ici pe colo la reteta, am adaugat si galbenus de ou in crema si in blat zeama de portocala.
Bunatati de Craciun.

 

INGREDIENTE

  • Blat ( tava 24/32 cm)
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri zeama de portocale
  • un praf de sare
  • Crema
  • 350 g unt cu 80% grasime
  • 150 g zahar farin
  • 300 ml zeama de portocala
  • 2 linguri zahar
  • 2 galbenusuri
  • 10 g gelatina + 3 linguri zeama portocale
  • Sirop
  • zeama de portocale
  • Decor
  • feli de portocala
  • banuti de ciocolata neagra
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Iustina:

Am cumparat o plasa de 3 kg de portocale si le-am folosit pe toate, au avut coaja destul de groasa.

Blat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/32 cm tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul le-am mixat pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat zeama de portocale si faina si am omogenizat, la final am incorporat albusurile batute spuma, cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in tava, am nivelat si apoi am bagat tava la cuporul preincalzit la 180 grade  setat cu functia pentru copt blaturi ( cuptor electric), am setat ca timp de coacere 23 mim. Dupa ce blatul s-a copt, l-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca cat timp am facut crema.

Crema : Untul il scoatem de seara din frigider, eu l-am taiat bucatele mici si l-am lasat sa se inmoaie pana a doua zi cand am facut crema. Am mixat bine untul apoi am adaugat zaharul farin si am comtinuat sa mixez pana am obtinut o spuma fina.  Gelatina am hidratat-o cu 3 linguri de zeama de portocale.Separat am stors portocalele pana am obtinut 300 ml zeama  . Intr-un castron de inox am pus cele 2 galbenusuri, cele 2 linguri de zahar si zeama de portocale, am omogenizat si am pus castronul pe baie de abur, am amestecat continuu cca 20 min, apoi am luat de pe foc castronul si am adaugat gelatina hidratata amestecand bine. Ca sa reduc timpul de racire, am pus castronul in chiuveta cu apa rece si am amestecat pana ce amestecul s-a temperat suficient sa pot sa-l incorporez in untul moale. Am pus cate 2 linguri am mixat 1 min, apoi iar 2 linguri iar mixat, asa pana am incorporat tot amestecul de ou+zahar+zeama de portocala+gelatina. Am obtinut o crema spumoasa si delicioasa.

Restul de portocale le-am stors si am strecurat zeama, la crema nu am strecurat zeama am lasat-o asa si cu parti din pulpa.Cu zeama obtinuta am insiropat blatul dupa ce l-am taiat in doua. Am asezat prima parte de blat, am insiropat-o apoi am intins jumatate din crema, peste care am pus al doilea blat insiropat, am intins restul de crema si am ornat cu jumatati de portocala si banuti de ciocolata neagra. Acum sta cuminte la rece pana maine cand o voi sectiona.

TIPS-URI

1

raddare,rabdare, nu ne grabim si sigur ne iese totul cum trebuie

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Iustina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu cafea